Brok in de keel?

Gepubliceerd door Yolande Kylstra op 10 oktober 2018

Veel mensen die bij mij in de praktijk komen hebben het gevoel alsof er 'iets' in de keel zit, wat niet kan worden weggeslikt. Het gevoel van een brok in de keel. Dit brok- of globusgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd.

Omdat je dat 'iets' in je keel wil weghebben heb je de neiging om te schrapen, kuchen of extra vaak te slikken. Het lijkt alsof je teveel slijm in je keel hebt of dat er een graatje in de keel zit. Ook kan het zijn dat je keel wat pijnlijk of branderig aanvoelt. Daarnaast kan je stem ook schor of hees klinken. 

Globusklachten zijn gelukkig meestal onschuldig en hebben geen lichamelijke oorzaak. Veel voorkomende oorzaken zijn :

  • Verhoogde spieractiviteit of gevoeligheid van de slokdarm (reflux).
  • Stress, angst, verdriet, woede of een andere sterke emotie.
  • Herhaald slikken of door een versnelde ademhaling. 
  • Verkeerd stemgebruik. 
  • Overmatig kuchen en keelschrapen. 


Het gevoel dat er teveel slijm in je keel zit kan heel reëel zijn. En kuchen of schrapen kan het echt verlichten. Het vervelende is alleen dat je door het schrapen je keel irriteert. En wat doet geïrriteerd weefsel? Slijm afscheiden!  En zo kom je in een vicieuze cirkel, waar je niet zomaar weer uitkomt. 

Wat kun je dan wel doen?

In ieder geval stoppen met kuchen en schrapen! Neem een slokje water, zuig op een dropje. Soms kun je het slijm wegkrijgen door een keer te slikken met je neus dicht. Daardoor ontstaat er een vacuüm waardoor het slijm omhooggetrokken wordt. Dit slijm kan je vervolgens weer wegslikken (met je neus open). Nog een eenvoudige maar krachtige oefening die globusklachten en soms ook de kriebelhoest kan verhelpen is gapen. Tijdens het gapen beweegt je strottenhoofd omlaag, waarbij de spieren die zich aanspannen tijdens spreken en slikken worden ontspannen.

Blijven de klachten bestaan dan hangt het wellicht samen met verkeerd stemgebruik of teveel spanning in de keel. Het kan dan verstandig zijn om bij een logopedist langs te gaan. Een logopedist met specifieke ervaring kan met gerichte technieken de spieren in het hoofd/halsgebied behandelen, waardoor de spanning afneemt (Manuele Facilitatie van de Larynx). Daarnaast krijg je adviezen en oefeningen om zelf de keel- en halsspieren te leren ontspannen. Ook kan binnen de behandeling gebruik gemaakt worden van kinesiotaping.

Een eenvoudige methode om de keel te ontspannen is de methode Lax Vox, een makkelijk aan te leren techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een flesje water en een siliconen slang. De techniek is simpel zelf te leren via een online video training.

Wanneer het brokgevoel samengaat met stemklachten zal de logopedist hulp bieden door een goede stemtechniek aan te leren. Belangrijke aspecten in de therapie zijn ademhaling, een ontspannen stemgebruik en lichaamshouding.  

 

 

Tags: Logopedie Stem

Ik ben Yolande Kylstra, logopedist, ademtherapeut en yogadocent. In dit blog schrijf ik over onderwerpen die in mijn praktijk aan de orde komen, zowel op het gebied van de logopedie als over yoga.

cover logopedie.jpg

 

 

 

 

 

blog comments powered by Disqus