Osteopathie van de stem

Onlangs volgde ik een bijscholing bij de bekende osteopaat Jacob Lieberman.

392A1097-E4EC-4AC0-B5F3-03B96ABC3226.jpeg

De Engelse osteopaat Jacob Lieberman wordt ook wel ‘the voice doctor’ genoemd. Bij acteurs en zangers, wereldwijd, is zijn behandeling bij stemproblematiek bekend. In Nederland hebben zangers als Marco Borsato en Angela Groothuizen  al ervaren hoe effectief een osteopathische behandeling voor de stem kan zijn. 

Je stem beïnvloedt in grote mate je gevoel, je gedrag en hoe je communicatie is met je omgeving. Als we onder spanning staan verhoog je ook letterlijk de spierspanning in je lichaam, we klemmen onze kaken, je keel zit dicht, je borstkast voelt strak. Daarnaast vermindert de kwaliteit van het bindweefsel door de langdurige aanwezigheid van de stresshormonen in het lichaam. Hierdoor ben je meer vatbaar voor blessures, vermindert je afweersysteem en liggen infecties op de loer. Verminderde kwaliteit van het slijmvlies (=bindweefsel) in de mond, keel en hals heeft direct invloed op de kwaliteit van je stemgeluid.

Het strottenhoofd is een zeer dynamisch orgaan in de hals. Via allerlei spieren heeft het strottenhoofd verbinding met je onderkaak, schedel, borstbeen, sleutelbeen en ribben. De positie van het strottenhoofd is belangrijk omdat het onderdeel is van de mechanismen die de intonatie en resonantie regelen. Tevens staat het strottenhoofd onder grote invloed van de houding. De halswervelkolom is het meest mobiele deel van onze wervelkolom, de plaats waar de meeste compensatie van functiestoornissen kunnen plaatsvinden. Verandering in spierspanning in het nek, hals en schoudergebied hebben direct invloed op de stemfunctie.

Dat de stem in grote mate beïnvloed wordt door de psyche en emoties blijkt wel uit het grote aantal uitdrukkingen die we gebruiken zoals een brok in de keel hebben, je tranen wegslikken. Als we veel te verduren hebben zeggen we ook wel dat we veel te slikken hebben.

Veel functiestoornissen in het lichaam hebben dus direct of indirect invloed op de stemfunctie. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden waarbij osteoathie van de stem ingezet kan worden.

  • Ademproblemen (astma, hyperventilatie, COPD)
  • Kaakklachten (klemmen, knarsen)
  • Stemproblemen (heesheid, pijn bij praten, verminderd bereik)
  • Globusklachten (het gevoel dat er iets in de keel zit)
  • Slikproblemen
  • Veelvuldig kuchen

               

 

Afspraak maken?

Voor meer informatie of een afspraak kun je bellen:

06 - 34 24 1225

Of neem online contact met me op:

Per mail

Warning: file_put_contents(/home/adempunt/domains/adempunt.nl/public_html/files/cache/pages/1/5/4/154a2cfc6d9b3ba3b3ec5b508cbaefbc4f663985183506ee129f4039a314359d.cache): failed to open stream: Permission denied in /home/adempunt/domains/adempunt.nl/public_html/updates/concrete5.6.4.0/concrete/core/libraries/page_cache/types/file.php on line 62